Hi ha alguna cosa sobre el planeta Mercuri que simplement no té sentit per als astrònoms: És massa fosc. Encara més fosc que la Lluna, tot i tenir molt menys ferro. Però, per fi, els investigadors finalment han desxifrat el misteri i el seu descobriment ens proporciona una millor comprensió sobre el passat interessant del planeta més interior del Sistema Solar. Mercuri es va cobrir de grafit; material a base de carboni que posem en els nostres llapis.

Les restes de grafit sobre la superfície de Mercuri avui dia poden ser les sobres no cobertes d’una crosta gruixuda de carboni que resta d’un antic oceà de lava, d’acord amb un nou estudi publicat ahir a la revista Nature Geoscience. Patrick Peplowski, autor principal del nou estudi, va dir a Gizmodo “Això va ser realment una gran sorpresa. La pregunta és: si hi ha un percentatge significatiu de carboni sobre la superfície de Mercuri, i no en els altres planetes, quin és el procés pel qual s’ha concentrat “?.

Les dades recollides de grafit, mitjançant pasades de vols a baixa altitud en els últims dies de la missió MESSENGER, mostren que la superfície de Mercuri podria estar composta per un petit tant per cent de carboni, molt més que altres planetes rocosos del nostre Sistema Solar. I el carboni no té com a origen asteroids i cometes, sinò segons dades de MESSENGER és més consistent amb carbó local que es va crear les profunditats del planeta.

Quan Mercuri era jove i fins i tot més calent del que és en aquest moment, la seva superfície era un barreja de magma. El grafit, com diuen els autors, podria haver cristal·litzat en aquest oceà de magma, creant una escorça primordial, les sobres del qual es poden descobrir avui dia gracies als impactes d’asteriods rebuts.

Peplowski va dir “Encara estem refinant la nostra comprensió de com funciona el sistema Terra-Lluna es va formar després de nombroses missions. I pensar que realment entenem la història primerenca de mercuri és ingènua “.

Va continuar “La sonda MESSENGER ha recopilat un gran conjunt de dades i només he analitzat  a una fracció de la mateixa,” “Crec que trobarem que hi ha abundants dades per ser minades en els pròxims anys“.

Share This