Júpiter va ser impactat per un objecte celeste. I no hi ha necessitat de pànic perquè Júpiter pateix  aquest tipus d’esdeveniments de forma habitual. En el vídeo a continuació, un petit punt lluminós és testimoni d’aquest fet al dret del gegant gasós. Des d’aquí pot semblar insignificant, però l’explosió resultant era extraordinàriament poderosa. Un astrònom aficionat austríac va capturar aquest esdeveniment mitjançant l’ús del seu telescopi de 20 centímetres.

Tot i que aquest flix lluminòs podria haber estat causat per un problema mecànic o de la càmera, un segon  vídeo – gravat al mateix temps amb un telescopi de 28 centímetres a Irlanda – va verificar el fet, i es va confirmar l’impacte. Tenint en compte els efectes de l’impacte, el cos que va ferir Júpiter ha d’haver estat enorme per produir aquest tipus d’impacte, oi? Bé, no del tot.

D’acord amb Phil Plait a Bad Astronomy, l’asteroide o cometa, possiblement, només mesuren uns pocs centenars de peus de diàmetre. No obstant això, quan es tracta d’aquest tipus de col·lisions, la mida del cometa o asteroide en realitat no importa tant com la massa que tingui.

Plait explica: “De mitjana (i fent cas omís de la velocitat orbital), un objecte arribarà a Júpiter amb aproximadament cinc vegades la velocitat que arribi a la Terra, de manera que l’energia de l’impacte és 25 vegades més gran. L’asteroide que es va cremar al llarg de Chelyabinsk, Rússia, el 2013 va ser de 19 metres de diàmetre, i  va explotar amb l’energia de 500.000 tones [454,000] tones de TNT. Ara que es multipliquen per 25, i es pot veure com no cal ser tan gran una pedra per colpejar a Júpiter perquè siguem capaços de veure-ho des de la Terra”.

Share This